MiniKIDS

MiniKIDS - Άμεση Θεραπεία για Παιδιά Προσχολικής Ηλικίας

Το ΜiniKIDS απευθύνεται σε παιδιά που δυσκολεύονται ιδιαίτερα να διαχειριστούν την ομιλία τους τη στιγμή του τραυλισμού. Σε παιδιά που παρουσιάζουν γνωστικές ή συναισθηματικές αντιδράσεις στον τραυλισμό και σε παιδιά που υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία στο περιβάλλον τους για τον τραυλισμό. Προτείνεται επίσης σε παιδιά με υψηλή επικινδυνότητα χρόνιου τραυλισμού.

Ηλικίες: 2-6 ετών

Διάρκεια: διαφορετική για κάθε παιδί

Συμμετέχουν: γονείς και παιδί

Διάρκεια συνεδρίας: 60 λεπτά

Αριθμός θεραπευτών: 1 θεραπευτής

Το ΜiniKIDS δημιουργηθηκε από τον Peter Schneider και την Patricia Sandrieser. Είναι ένα πρόγραμμα άμεσης παρέμβασης για παιδιά σχολικής ηλικίας βασισμένο στις αρχές της Θεραπείας Τροποποίησης Τραυλισμού του VanRiper και του Dell. Στηρίζεται στις αρχές των θεωριών μάθησης και λαμβάνει υπόψη του ότι τα παιδιά στις ηλικίες 2 έως 4 ετών μαθαίνουν αντιγράφοντας μοντέλα συμπεριφορών του περιβάλλοντος. Τα παιδιά που τραυλίζουν μιλούν με καλή ροή ομιλίας το μεγαλύτερο διάστημα ωστόσο, η απώλεια ελέγχου στη ροή μπορεί να οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο προσπάθειας – μυϊκής έντασης – ντροπής. Ένα μοντέλο εύκολου, ελεγχόμενου, διαχειρίσιμου τραυλισμού στο περιβάλλον του παιδιού οδηγεί στην ανάπτυξη επιτυχημένων στρατηγικών διαχείρισης και συχνά οδηγεί σε ανάκαμψη της διαταραχής και αποκατάσταση της ροής ομιλίας.

Το ακρονύμιο KIDS  αντιστοιχεί στο KΙnder Dürfen Stottern που στην ελληνική μετάφραση αποδίδεται “τα παιδιά επιτρέπεται να τραυλίζουν”.

Τα παιδιά 4- 6 ετών που συμμετέχουν στην θεραπεία MiniKIDS μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τις στιγμές τραυλισμού και να ελέγχουν συνειδητά την ομιλία τους. Οι φάσεις θεραπείας που προτείνονται από τη θεωρία του Block Modification στην οποία στηρίζεται το MiniKIDS, προσαρμόζονται στο γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο των παιδιών αυτής της ηλικίας. Παιδιά και γονείς απευαισθητοποιούνται στον τραυλισμό και στους μηχανισμούς που τον ενεργοποιούν. Μαθαίνουν και ενεργοποιούν τις αισθητηριακές, κινητικές και γλωσσικές δεξιότητες που απαιτούνται στην αναγνώριση και τροποποίηση των συμπτωμάτων του τραυλισμού.

Πρωταρχικός στόχος της θεραπείας είναι η ανάκαμψη της διαταραχής και η αποκατάσταση της ροής της ομιλίας. Στην περίπτωση όμως που ο τραυλισμός εμμείνει η θεραπεία έχει ήδη οδηγήσει σε έναν εύκολο τραυλισμό, σε ομιλία με αυτοπεποίθηση και θετική στάση στην επικοινωνία (αποτροπή ανάπτυξης δυσλειτουργικών φαύλων κύκλων όπως: προσπαθώ να μιλήσω → αναπτύσσω μυϊκή ένταση → ντρέπομαι).

Το ΜiniKIDS είναι κατάλληλο για παιδιά που δυσκολεύονται ιδιαίτερα να διαχειριστούν το κινητικό, λεκτικό στοιχείο των συμπτώματων, για παιδιά με γνωστικές ή συναισθηματικές αντιδράσεις στον τραυλισμό και για παιδιά στο περιβάλλον των οποίων υπάρχει υψηλή ανησυχία για τον τραυλισμό. Επίσης, προτείνεται όταν υπάρχουν παράγοντες που δηλώνουν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας χρόνιου τραυλισμού.

Συχνές ερωτήσεις για τη θεραπεία MiniKIDS

Γιατί επιτρέπεται στα παιδιά να τραυλίζουν;

Όταν ο τραυλισμός είναι αποδεκτός τρόπος ομιλίας, τα παιδιά δεν ωθούνται να αναπτύξουν δυσλειτουργικούς τρόπους διαχείρισης της ομιλίας τους όπως για παράδειγμα η αλλαγή λέξεων ή η αποφυγή ομιλίας. Δεν εκλαμβάνουν ως αποτυχία τη στιγμή που τραυλίζουν. Δεν ωθούνται από τις αντιδράσεις του περιβάλλοντος να αναπτύξουν συναισθήματα ενοχής, ντροπής. Νοιώθουν ελεύθερα να τραυλίσουν και επομένως ελεύθερα να διαχειριστούν την ομιλία τους με τις τεχνικές ομιλίας που προτείνουμε στην θεραπεία.

Συμμετέχουν οι γονείς στη θεραπεία;

Ναι, οι γονείς με τη συμμετοχή τους στη θεραπεία, ενδυναμώνονται, απευαισθητοποιούνται, γίνονται περισσότερο ανεκτικοί και ανοικτοί στον τραυλισμό, υποστηρίζουν την προσπάθεια του παιδιού συμμετέχοντας ενεργά στις δραστηριότητες, μειώνουν την αγωνία τους για την εξέλιξη της ομιλίας του παιδιού.

Γιατί βοηθά τα παιδιά να μιλούν ανοιχτά για τον τραυλισμό τους;

Παιδί και γονείς ανακουφίζονται. Το παιδί γιατί εκφράζει τα συναίσθημά του και τις σκέψεις του για τον τραυλισμό και ο γονιός γιατί σταματά να προσπαθεί να κάνει ότι δε συμβαίνει τίποτε. Μιλώντας ανοιχτά για τον τραυλισμό όπως θα κάναμε για οποιοδήποτε άλλο θέμα που αφορά στο παιδί, καταφέρνουμε ο τραυλισμός να μην γίνει ταμπού. Όταν το παιδί καταλαβαίνει ότι τραυλίζει και κανείς δεν συζητά ανοιχτά μαζί του για αυτό, το παιδί το διογκώνει με τη φαντασία του, πλάθει αρνητικά σενάρια, ανησυχεί υπέρμετρα για αυτό. Από τη στιγμή που το παιδί αντιλαμβάνεται αυτό που του συμβαίνει, είναι ασφαλές να το συζητάμε μαζί του, όπως κάνουμε και με ό,τι άλλο του συμβαίνει και το απασχολεί.

Τι γίνεται αν το παιδί έχει και άλλες δυσκολίες;

Πολλά παιδιά δεν μιλούν καθαρά ή έχουν δυσκολίες στη γλωσσική κατανόηση, έκφραση κλπ. Οι δυσκολίες αυτές δουλεύονται σε χρόνο  που είναι διαφορετικός από παιδί σε παιδί (πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια της θεραπείας τραυλισμού). Αυτό καθορίζεται κατά την αξιολόγηση και συναποφασίζεται με τους γονείς.

Σχετικά Προγράμματα

Μπορεί να αφορούν όσους επιλέγουν το πρόγραμμα MiniKIDS

Για παιδιά εκτός Αθηνών

Υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης του προγράμματος εξ αποστάσεως για όσους μένουν μακριά από την Αθήνα. Διαβάστε περισότερα για το πρόγραμμα Tele-ΚΕΘΤΜάθε περισσότερα »

Άλλες Αναπτυξιακές Διαταραχές και Τραυλισμός

Ο τραυλισμός μπορεί να συνυπάρχει με άλλες αναπτυξιακές διαταραχές ή σύνδρομα. Η θεραπεία στο ΚΕΘΤ απευθύνεται στο σύνολο των αναγκών του παιδιού. Η θεραπεία για τις συνοδές διαταραχές γίνεται με ιδιαίτερο τρόπο λόγω της διαταραχής στη ροή της ομιλίας.Μάθε περισσότερα »

Άρθρα και πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα

MiniKIDS

Wealkens V. (2018) MiniKIDS
Language