Εργοθεραπεία

Εργοθεραπεία

Το Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Τραυλισμού είναι ένα κέντρο λογοθεραπείας εξειδικευμένο στις διαταραχές ροής της ομιλίας. Παρέχουμε λογοθεραπεία για τον τραυλισμό και τις άλλες διαταραχές λόγου και ομιλίας παιδιών και ενηλίκων. Για τα παιδιά που έχουν ανάγκη συμπληρωματικές θεραπείες όπως για παράδειγμα η εργοθεραπεία, συνεργαζόμαστε με καταξιωμένους επαγγελματίες από τις αντίστοιχες ειδικότητες και με τους επαγγελματίες που επιλέγουν οι πελάτες μας να συνεργαστούν. Διασφαλίζουμε με τον τρόπο αυτό ότι το παιδί δέχεται εξειδικευμένη βοήθεια από κατάλληλα καταρτισμένο ειδικό ο οποίος μπορεί να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού με τον καλύτερο τρόπο.

Ενδυναμώνουμε τους γονείς ή τους ενηλίκους να επιλέξουν τον ειδικό που θεωρούν ότι καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τις προσδοκίες και τις ανάγκες τους και υποστηρίζουμε την επιλογή τους.

Η ανάγκη εργοθεραπείας για τα παιδιά που τραυλίζουν προκύπτει συχνά από υποκείμενες δυσκολίες που επηρεάζουν τη ροή της ομιλίας ή από διαταραχές που συνυπάρχουν με τον τραυλισμό.

Παράδειγμα της πρώτης ομάδας δυσκολιών μπορεί να είναι διαταραχές σε επιτελικές ή εκτελεστικές λειτουργίες (executive functions). Οι λειτουργίες αυτές αναφέρονται σε ανώτερης τάξης, γνωστικές διαδικασίες αυτορρύθμισης, που βοηθούν στην παρακολούθηση και τον έλεγχο της σκέψης και της δράσης. Σε παιδιά που τραυλίζουν ανιχνεύονται αδυναμίες επιτελικών λειτουργιών που αφορούν στο λεκτικό ή φωνολογικό τομέα της μνήμης εργασίας ή στην επιτελική λειτουργία της αναστολής (inhibitory control) ή στη λειτουργία της προσοχής.

Παράδειγμα της δεύτερης ομάδας δυσκολιών μπορεί να είναι οι διαταραχές στον κινητικό συντονισμό, οι διαταραχές στην αισθητηριακή επεξεργασία (δυσλειτουργία αισθητηριακής ολοκλήρωσης) και η ελλειμματική προσοχή – υπερκνητικότητα.

Καλύπτουμε τις συνολικές ανάγκες του παιδιού ή ενηλίκου με ιδιαίτερο τρόπο που συνδυάζει τη λογοθεραπεία τραυλισμού και τη εξειδικευμένη εργοθεραπεία των δυσκολιών που μπορεί να συνοδεύουν τον τραυλισμό.

Παραπέμπουμε και συνεργαζόμαστε με τους συναδέλφους εργοθεραπευτές για την ανάπτυξη εργοθεραπευτικών προγραμμάτων που υποστηρίζουν και ενισχύουν τη ροή της ομιλίας του παιδιού.

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε απορία και εκδήλωση ενδιαφέροντος μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας
Language