Πληροφορίες για Ενηλίκους

Αν είστε ενήλικος που τραυλίζει δείτε κάποιες σύντομες απαντήσεις σε ερωτήματα που μας απευθύνονται συχνά.

Τι είναι ο Τραυλισμός;

Ο τραυλισμός είναι μια δυσκολία στη ροή της ομιλίας. Σαν σύμπτωμα εκδηλώνεται με «κόλλημα-μπλοκάρισμα» στην αρχή ή τη μέση της λέξης, σαν επανάληψη συλλαβών ή λέξεων ή σαν επιμήκυνση ήχων. Πιο συχνά εμφανίζεται στο ξεκίνημα μιας φράσης και μπορεί να συνοδεύεται από συσπάσεις του προσώπου ή του σώματος και αυξημένη μυϊκή ένταση. Είναι μία δυσκολία στη ροή της ομιλίας η οποία μπορεί να επηρεάζει σημαντικά την ευκολία με την οποία ο άνθρωπος επικοινωνεί. Μπορεί να τον οδηγεί στο να αλλάζει τα λόγια του, στο να αποφεύγει λέξεις, πρόσωπα ή περιστάσεις ακόμα και στο να παραιτηθεί από την επιθυμία του να επικοινωνήσει λεκτικά. Η προσπάθεια που κάνει το πρόσωπο που τραυλίζει να σταματήσει ή να αποφύγει τον τραυλισμό, του προκαλεί έντονη ψυχολογική πίεση και πιθανώς μια αίσθηση ανεπάρκειας και ματαίωσης της επιθυμίας για επικοινωνία. Τα συναισθήματα που αναπτύσσονται σχετικά με τον τραυλισμό αποτελούν τα λεγόμενα εσωτερικά χαρακτηριστικά του, τα οποία αυξανόμενα με τον χρόνο τον συντηρούν.

Σε τι ποσοστό εμφανίζεται ο τραυλισμός στους ενηλίκους;

Ένα στα 100 άτομα τραυλίζει. Οι έρευνες δείχνουν ότι ανεξάρτητα από φυλή, γλώσσα, κοινωνική τάξη, ευφυΐα, επάγγελμα ή ηλικία, ο τραυλισμός εμφανίζεται με συχνότητα 1%  στον συνολικό πληθυσμό, σε πρόσωπα και των δύο φύλων σε αναλογία ανδρών-γυναικών 4 προς 1.

Υπάρχει θεραπεία για τον ενήλικο που τραυλίζει;

Οι ενήλικοι που τραυλίζουν από την παιδική τους ηλικία και ειδικότερα αυτοί που έχουν ήδη κάνει θεραπεία σε κάποια φάση της ζωής τους, πιστεύουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε πια για τον τραυλισμό τους. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Παρότι δεν υπάρχει θεραπεία με την έννοια της ίασης, το πρόσωπο που τραυλίζει μπορεί να τροποποιήσει τον τραυλισμό του σε έναν ελεγχόμενο, εύκολο και αποδεκτό τρόπο ομιλίας και να ελέγχει τα συναισθήματά του σχετικά με αυτόν. Τα αποτελέσματα μεταξύ άλλων μπορεί να είναι: εξαιρετικά σημαντική αύξηση της ευφράδειας, μείωση της συχνότητας και έντασης των στιγμών του τραυλισμού, ευκολότερη επικοινωνία, θετική αλλαγή στον τρόπο της επικοινωνίας και στο ρόλο που το πρόσωπο που τραυλίζει έχει στην επικοινωνία, ευκολότερη συναναστροφή με τους άλλους ανθρώπους.

Ο τραυλισμός μπορεί να επανεμφανισθεί μετά την θεραπεία;

Ναι, ο τραυλισμός μπορεί να επανεμφανισθεί μετά τη θεραπεία συνήθως όμως σε πολύ μικρότερη ένταση και συχνότητα και με άλλα, ηπιότερα χαρακτηριστικά. Συνήθως θεραπεία “συντήρησης” ή ολιγόχρονη επαναληπτική θεραπεία βοηθάει στην διατήρηση της καλής ομιλίας.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη θεραπείας;

Ο τραυλισμός του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικός. Υπάρχουν διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις που ταιριάζουν σε διαφορετικά πρόσωπα. Ο ενήλικος που τραυλίζει μαζί με τον θεραπευτή, συναποφασίζουν για το καταλληλότερο πρόγραμμα παρέμβασης κατόπιν αξιολογήσεως. Το Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Τραυλισμού παρέχει ολοκληρωμένες προτάσεις για τη θεραπεία τραυλισμού στους ενηλίκους

Τι μπορώ να κάνω;

Για να βρίσκεστε σε αυτή τη σελίδα έχετε κάνει ήδη το πρώτο βήμα για να αλλάξετε τον τραυλισμό που χρόνια βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού σας σε κάθε σας επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Κάντε το επόμενο βήμα συζητώντας με έναν από τους εξειδικευμένος λογοθεραπευτές του ΚΕΘΤ για τις προσδοκίες σας από τη θεραπεία και για τα προγράμματα θεραπείας που μπορούν να σας οδηγήσουν καλύτερα στην εκπλήρωση αυτών των προσδοκιών. Επικοινωνήστε με το ΚΕΘΤ στα τηλέφωνα 210-6916094 ή με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση info@travlismos.gr. Αναλάβετε την ευθύνη της ομιλίας σας, κάντε το βήμα και επικοινωνήστε μαζί μας. Η θεραπεία μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας.

Διαβάστε ενδιαφέροντα άρθρα για τον τραυλισμό

Δημοσιεύουμε τακτικά άρθρα για τον τραυλισμό και τις διαταραχές ροής της ομιλίας. Μπορείτε να εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα άρθρα στο email σας ή να επισκεφτείτε τη σελίδα του blog του ΚΕΘΤ και να διαβάσετε όλο το υλικό
Language