Πληροφορίες για Εφήβους

Αν είσαι έφηβος που τραυλίζει δες κάποιες σύντομες απαντήσεις σε ερωτήματα που πιθανώς σε απασχολούν

Τι είναι ο Τραυλισμός;

Ο τραυλισμός είναι μια δυσκολία στη ροή της ομιλίας. Σαν σύμπτωμα εκδηλώνεται με «κόλλημα-μπλοκάρισμα» στην αρχή ή τη μέση της λέξης, σαν επανάληψη συλλαβών ή λέξεων ή σαν επιμήκυνση ήχων. Πιο συχνά εμφανίζεται στο ξεκίνημα μιας φράσης και μπορεί να συνοδεύεται από συσπάσεις του προσώπου ή του σώματος και αυξημένη μυϊκή ένταση. Είναι μία δυσκολία στη ροή της ομιλίας η οποία μπορεί να επηρεάζει σημαντικά την ευκολία με την οποία ο άνθρωπος επικοινωνεί. Μπορεί να τον οδηγεί στο να αλλάζει τα λόγια του, στο να αποφεύγει λέξεις, πρόσωπα ή περιστάσεις ακόμα και στο να παραιτηθεί από την επιθυμία του να επικοινωνήσει λεκτικά. Η προσπάθεια που κάνει το πρόσωπο που τραυλίζει να σταματήσει ή να αποφύγει τον τραυλισμό, του προκαλεί έντονη ψυχολογική πίεση και πιθανώς μια αίσθηση ανεπάρκειας και ματαίωσης της επιθυμίας για επικοινωνία. Τα συναισθήματα που αναπτύσσονται σχετικά με τον τραυλισμό αποτελούν τα λεγόμενα εσωτερικά χαρακτηριστικά του, τα οποία αυξανόμενα με τον χρόνο τον συντηρούν.

Δεν φταις εσύ που τραυλίζεις! Δεν ευθύνονται οι γονείς ή η οικογένεια για τον τραυλισμό. Ο τραυλισμός έχει οργανικό, νευρογλωσσικό υπόστρωμα και μπορείς να κάνεις πολλά για να αλλάξεις την ομιλία, την επικοινωνιακή λειτουργικότητά σου και την ποιότητα ζωής σου.

Είναι διαφορετικός ο έφηβος που τραυλίζει από τους άλλους εφήβους;

Ο έφηβος που τραυλίζει δε διαφέρει από τους  άλλους εφήβους. Αισθάνεται δυνατός, θέλει να είναι ανεξάρτητος και αυτόνομος, ενδιαφέρεται για την εικόνα και την εμφάνισή του, οι φίλοι έχουν σημαντική θέση στη ζωή του όπως και η παρέα στην οποία θέλει να ανήκει. Λογικό είναι ο έφηβος να αισθάνεται ότι απειλείται από το κομμάτι του εαυτού του που τραυλίζει και να θέλει να κρύψει τον τραυλισμό, να τον αποφύγει ή να τον ελαχιστοποιήσει. Η θεραπεία θα πρέπει να ενδυναμώνει τους εφήβους να διαχειρίζονται  τις ιδιαίτερες επικοινωνιακές ανάγκες αυτής της ηλικίας όπως είναι για παράδειγμα η συνομιλία σε ομάδα ομηλίκων, η επικοινωνία με άτομα του άλλου φύλου, η παρουσίαση στην τάξη, να τους απευαισθητοποιεί και να τους συμφιλιώνει με το κομμάτι του εαυτού τους που τραυλίζει.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη θεραπείας;

Ο τραυλισμός του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικός. Υπάρχουν διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις που ταιριάζουν σε διαφορετικά πρόσωπα. Ο έφηβος που τραυλίζει μαζί με τον θεραπευτή, συναποφασίζουν για το πρόγραμμα παρέμβασης που απαντά στις προσδοκίες του εφήβου με τον καλύτερο τρόπο.

Τι μπορεί να κάνει η θεραπεία για τον έφηβο που τραυλίζει;

Σαν αποτέλεσμα της θεραπείας ο έφηβος μπορεί να τραυλίζει λιγότερο έντονα και λιγότερο συχνά, μπορεί να ελέγχει την ομιλία του και το συναίσθημά του σε σχέση με την επικοινωνία, ενδυναμώνεται να συμμετέχει σε συζητήσεις στις παρέες και στο σχολείο και κάνει επιλογές για τη ζωή του έξω από το πρίσμα του τραυλισμού.

Στο Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Τραυλισμού παρέχουμε εντατικά ομαδικά προγράμματα θεραπείας για εφήβους που τραυλίζουν, μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς, ώστε να μην επιβαρύνεται η καθημερινότητά τους από τον χρόνο της λογοθεραπεία κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Ταυτόχρονα, η ομαδική θεραπεία προσομοιάζει την συνθήκη επικοινωνίας που δυσκολεύει περισσότερο τους εφήβους και δίνει την δυνατότητα στον έφηβο να γνωρίσει και άλλους εφήβους που τραυλίζουν ώστε να μην νοιώθει ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο με τραυλισμό.

Διαβάστε ενδιαφέροντα άρθρα για τον τραυλισμό

Δημοσιεύουμε τακτικά άρθρα για τον τραυλισμό και τις διαταραχές ροής της ομιλίας. Μπορείτε να εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα άρθρα στο email σας ή να επισκεφτείτε τη σελίδα του blog του ΚΕΘΤ και να διαβάσετε όλο το υλικό
Language