Τραυλισμός: Υπάρχει θεραπεία για τον ενήλικο που τραυλίζει;

travlismos-yparchei-therapeia-gia-ton-eniliko-pou-travlizei

Υπάρχει θεραπεία για τον ενήλικο που τραυλίζει;

Φανταστείτε την ακόλουθη σκηνή. Είστε στην καφετέρια με τους φίλους σας και πλησιάζει η στιγμή να παραγγείλετε. Ξέρετε ότι οι λέξεις από «κ» σας βγαίνουν δύσκολα. Η φίλη σας δίπλα μόλις παρήγγειλε και ήρθε η σειρά σας. Ο φόβος ότι θα κολλήσετε στη λέξη «καπουτσίνο» διογκώνεται, άλλωστε δεν θέλετε η κοπέλα που συνοδεύετε για πρώτη φορά, να ακούσει ότι τραυλίζετε. Παραγγέλνετε «ζεστή σοκολάτα» παρότι δεν είναι η πρώτη σας επιλογή και γλιτώνετε από τη δύσκολη λέξη.

Ο φόβος αποκάλυψης του τραυλισμού προσωρινά αποσβένεται.  Για πόσο όμως;  Για κάποιους ενηλίκους που τραυλίζουν η παραπάνω ιστορία επαναλαμβάνεται πολλές φορές την ημέρα. Η ομιλία μπροστά σε άλλους ανθρώπους, η αγορά εισιτηρίου, η συνομιλία στο τηλέφωνο, η απάντηση στην ερώτηση «πώς λέγεστε», η ερώτηση σε ένα κατάστημα ή σε μία υπηρεσία, η παραγγελία καφέ ή φαγητού, αποτελούν αυτόματες πράξεις επικοινωνίας για τους περισσότερους από εμάς, αλλά μπορεί να αποτελούν καθημερινό εφιάλτη για τα πρόσωπα που τραυλίζουν.

Οι όψεις του τραυλισμού

Είναι εμφανές από τα παραπάνω παραδείγματα ότι ο τραυλισμός στους ενηλίκους που τραυλίζουν έχει πολλές όψεις. Η προφανής όψη είναι η λεκτική. Κ-κ-κ-κ-κολλάω στη λέξη που λέω ή τρααααααβάω τους ήχους στην προσπάθειά μου να βγάλω τη λέξη και να συνεχίσω να μιλώ ή λέω πολλές φορές την ίδια συ-συ-συ-συλλαβή ή λέξη. Στον συγκεκριμένο τρόπο ομιλίας το Πρόσωπο που Τραυλίζει  έχει εξαρτήσει αρνητικά συναισθήματα: ντροπή, αγωνία, φόβο, αμηχανία, ανασφάλεια, μειονεξία.

Τα συναισθήματα αυτά αποτελούν την καλυμμένη όψη του τραυλισμού, αυτή που είναι σχεδόν πάντα παρούσα αλλά δεν είναι εμφανής. Για τον ενήλικο που πριν μιλήσει φοβάται ότι θα τραυλίσει, τραυλισμός είναι ο φόβος αυτός καθαυτός και όχι το κόλλημα στη λέξη που, εν τέλει, μπορεί και να μη συμβεί. Η τρίτη όψη του τραυλισμού είναι αυτή της λειτουργικότητας. Οι ενήλικοι που τραυλίζουν από την παιδική τους ηλικία βλέπουν την επικοινωνία μέσα από το πρίσμα του τραυλισμού. Κάνουν επιλογές στη ζωή τους λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τραυλίζουν και αυτό τους οδηγεί σε περιορισμούς στη λειτουργικότητά τους, σε περιορισμούς στη δραστηριότητα και συμμετοχή στον καθημερινό βίο.

Δικηγόρος επιλέγει να γίνει δικηγόρος γραφείου γιατί φοβάται να μιλήσει στο ακροατήριο, φιλόλογος γίνεται επιμελητής εκδόσεων γιατί φοβάται να μιλήσει στην τάξη, στέλεχος επιχείρησης απορρίπτει πρόταση προαγωγής γιατί φοβάται τις παρουσιάσεις στα άλλα στελέχη και τα τηλεφωνήματα. Στην προσπάθεια το Πρόσωπο που Τραυλίζει  να διαχειριστεί τον τραυλισμό του, ενεργοποιεί διάφορους μηχανισμούς. Αλλάζει λέξεις, μιλά περιφραστικά, αποφεύγει να μιλά, χαμηλώνει τα μάτια ή μιλά ψιθυριστά, συλλαβιστά, τραγουδιστά ή λίγο. Πολλές φορές αυτές οι συμπεριφορές διαχείρισης ή αποφυγής προσφέρουν παροδική ανακούφιση αλλά εν τέλει επιδεινώνουν το πρόβλημα και αθροίζονται στη συνολική δυσκολία. Αντί για βοηθήματα καταλήγουν να είναι μέρος του προβλήματος.

Πώς μπορεί ένας ενήλικος που τραυλίζει να διαχειριστεί τον τραυλισμό του; Υπάρχει θεραπεία για τον τραυλισμό;

Οι ενήλικοι που τραυλίζουν από την παιδική τους ηλικία, και ειδικότερα όσοι έχουν ήδη κάνει θεραπεία σε κάποια φάση της ζωής τους, πιστεύουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε πια για τον τραυλισμό τους. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Παρότι δεν υπάρχει θεραπεία με την έννοια της ίασης, το Πρόσωπο που Τραυλίζει  μπορεί να τροποποιήσει  τον τραυλισμό του σε έναν ελεγχόμενο, εύκολο και αποδεκτό τρόπο ομιλίας. Να τραυλίζει δηλαδή λιγότερο έντονα και λιγότερο συχνά και να μιλά με μεγαλύτερη ευκολία χωρίς οι στιγμές του τραυλισμού να εμποδίζουν τον ίδιο ή τους συνομιλητές του.

Μπορεί επίσης, να ελέγχει τα αρνητικά συναισθήματα που έχει συσχετίσει με την επικοινωνία και την ομιλία και να αυξήσει τη λειτουργικότητά του κάνοντας πολλά από αυτά που δεν έκανε μέχρι σήμερα εξ’ αιτίας του τραυλισμού. Τα αποτελέσματα μεταξύ άλλων μπορεί να είναι: εξαιρετικά σημαντική αύξηση της ευφράδειας, μείωση της συχνότητας και έντασης των στιγμών του τραυλισμού, ευκολότερη επικοινωνία, θετική αλλαγή στον τρόπο της επικοινωνίας και στο ρόλο που το Πρόσωπο που Τραυλίζει  έχει στην επικοινωνία, ευκολότερη συναναστροφή με τους άλλους ανθρώπους.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει όριο ηλικίας στο πότε κανείς μπορεί να ξεκινήσει θεραπεία. Η ηλικία δεν είναι παράμετρος που συμμετέχει αρνητικά στο αποτέλεσμα της θεραπείας αρκεί να υπάρχει σαφώς διατυπωμένο αίτημα, θέληση και κίνητρο για αλλαγή από το Πρόσωπο που Τραυλίζει .

Θεραπεία τραυλισμού και κλινική εξειδίκευση

Η θεραπεία του τραυλισμού είναι αρκετά εξειδικευμένη θεραπεία. Παρέχεται από ειδικευμένους λογοθεραπευτές και θα πρέπει να στοχεύει  στη συνολική εμπειρία του τραυλισμού, δηλαδή  στη λεκτική, συναισθηματική και λειτουργική όψη της δυσκολίας. Στο Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Τραυλισμού παρέχονται εξειδικευμένα προγράμματα θεραπείας για ενηλίκους, κάποια ομαδικά, κάποια βραχύχρονα και ατομικά. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.travlismos.gr.

Ο τραυλισμός κάθε προσώπου που τραυλίζει είναι μοναδικός, η συζήτηση και η  κατάλληλη διερεύνηση του αιτήματος και του επιθυμητού αποτελέσματος του εκάστοτε Προσώπου που Τραυλίζει είναι αυτή που καθορίζει τις θεραπευτικές επιλογές και τα πιθανά αποτελέσματα της θεραπείας. Συχνά η θεραπεία «ξεκλειδώνει» το Πρόσωπο που Τραυλίζει  και το ενδυναμώνει να αλλάξει τη ζωή του.

Γιώργος Φούρλας

Λογοθεραπευτής – Εξειδικευμένος θεραπευτής τραυλισμού

Διευθυντής Κέντρου Έρευνας και Θεραπείας Τραυλισμού

Το άρθρο του Γιώργου Φούρλα δημοσιεύτηκε στο iatro.gr

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε απορία και εκδήλωση ενδιαφέροντος μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας
Language