Λογοθεραπεία

Τραυλισμός Plus (+)

Στο ΚΕΘΤ καλύπτουμε τις συνολικές ανάγκες των παιδιών με τραυλισμό και παρεμβαίνουμε με ιδιαίτερο τρόπο στην αποκατάσταση και των άλλων αναπτυξιακών διαταραχών που μπορεί να συνυπάρχουν.

Με μια ματιά...

Τραυλισμός Plus (+)

Συχνά ο τραυλισμός συνυπάρχει με άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

 

Για τις περισσότερες από αυτές υπάρχει οργανικό υπόστρωμα και γενετική προδιάθεση όπως και στον τραυλισμό.

 

Γονίδια που έχουν συσχετιστεί με τον τραυλισμό έχουν συσχετιστεί και με τον αυτισμό, τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και τη δυσλεξία.

 

Η συνύπαρξη νευροαναπτυξιακών διαταραχών πιθανώς καταδεικνύει ένα κοινό νευρολογικό υπόστρωμα, υπόθεση που ακόμα ερευνάται.

Λογοθεραπεία – Τραυλισμός Plus

Επιλέγεται ο κατάλληλος χρόνος και τρόπος παρέμβασης για τις συνυπάρχουσες δυσκολίες. Οι δυσκολίες του παιδιού δουλεύονται συνολικά και ολιστικά με εξειδικευμένο τρόπο.

Τραυλισμός και Αυτισμός

Τραυλισμός και αυτισμός είναι δύο διαφορετικές νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Παιδιά με αυτισμό μπορεί να παρουσιάζουν άτυπες δυσροές που δεν σχετίζονται με τον τραυλισμό.

Ωστόσο, τραυλισμός και αυτισμός μπορεί και να συνυπάρχουν και απαιτείται εξειδικευμένη διερεύνηση για να διαφοροποιηθούν και να αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Τραυλισμός και ΔΕΠ-Υ

Έρευνες δείχνουν ότι στα παιδιά με τραυλισμό συνυπάρχει ΔΕΠ-Υ σε ποσοστό 4 ως 25% (Ardnt & Healey, 2001, Conture, 2001).

Τα τρία βασικά συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ διάσπαση προσοχής, παρορμητικότητα και υπερκινητικότητα μπορεί να επηρεάζουν σημαντικά τις επικοινωνιακές δεξιότητες του παιδιού και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό παρεμβάσεων για τον τραυλισμό.

Επίσης παρορμητικότητα χαρακτηρίζει και την ομιλία ενός παιδιού με ταχυλαλία δημιουργώντας δυσκολία στη διερεύνηση της αιτίας του παρορμητισμού.

Τραυλισμός και Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή

Τα παιδιά που τραυλίζουν σαν ομάδα δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στη γλωσσική τους ανάπτυξη που τα διαφοροποιεί από τα παιδιά που δεν τραυλίζουν.

Κάποια από αυτά μπορεί να έχουν πλούσιο λόγο και κάποια μπορεί να έχουν ανώριμο λόγο.

Τόσο η προηγμένη γλωσσική ανάπτυξη όσο και η ανώριμη εξέλιξη μπορεί να ασκούν πιέσεις στη ροή της ομιλίας.

Εξομαλύνουμε τις διαφορές προς όφελος της επικοινωνιακής λειτουργικότητας.

Τραυλισμός και Φωνολογικές Διαταραχές

Παιδιά που δεν μιλούν καθαρά, αλλάζουν ή παραλείπουν σύμφωνα ή συλλαβές και απλοποιούν τις λέξεις με τρόπους που θα έπρεπε να έχουν καταργηθεί με βάση την ηλικία τους, πιθανώς να έχουν διαταραχές του φωνολογικού συστήματος.

Χωρίς να υπάρχει σχέση αιτίας – αποτελέσματος, παιδιά με φωνολογικές διαταραχές που τραυλίζουν, στατιστικά έχουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα ο τραυλισμός να γίνει χρόνιος.

Διερευνούμε το σύνολο των ικανοτήτων και δυσκολιών του παιδιού, ιεραρχούμε τις ανάγκες του σε συνεργασία με τους γονείς και επιλέγουμε τις παρεμβάσεις που θα κάνουν μεγαλύτερη διαφορά στην επικοινωνιακή λειτουργικότητα του παιδιού.

Τραυλισμός και Δυσλεξία

Δυσλεξία και Τραυλισμός είναι δύο διαφορετικές νευροαναπτυξιακές διαταραχές και η μία δεν προκαλεί την άλλη.

Συνυπάρχουν ωστόσο σε σημαντικό ποσοστό. Φαίνεται να μοιράζονται μια κοινή δυσκολία του φωνολογικού συστήματος που σχετίζεται με την επεξεργασία των φθόγγων μιας λέξης.

Και οι δύο δυσκολίες μπορεί να επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργικότητα του παιδιού.

Ειδικά στη σχολική φοίτηση όπου τόσο οι προφορικές όσο και οι γραπτές εξετάσεις είναι μια πρόκληση για το παιδί με δυσλεξία που τραυλίζει.

Τραυλισμός και Σύνδρομο Tourette

Έχει παρατηρηθεί ότι παιδιά με σύνδρομο Tourette μπορεί να εμφανίζουν υψηλότερη συχνότητα τραυλισμού σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Δεδομένου ότι και στις δυο διαταραχές τα άτομα μπορεί να εμφανίζουν δυσλειτουργίες στα βασικά γάγγλια, τα οποία αποτελούν ένα σημαντικό κέντρο ελέγχου των κινήσεων, υπάρχουν υποθέσεις ότι μεταξύ Tourette και Τραυλισμού υπάρχει συνάφεια ως προς την αιτιολογία (Mulligan, 2003).

Αρκετές κλινικές πρακτικές που σχετίζονται με την πρόβλεψη ενός επεισοδίου, τη συμπεριφορική και γνωστική διαχείριση αλλά και τη διαχείριση της αποφυγής χρησιμοποιούνται σε παρεμβάσεις τόσο για τον τραυλισμό όσο και για το Tourette.

Δυσροές και Νευροϊνωμάτωση

Έρευνες αναφέρουν ότι 30–40% των ατόμων με νευροϊνωμάτωση NF1 παρουσιάζει διαταραχές ομιλίας.

Αυτές περιλαμβάνουν διαταραχές της προσωδίας, δυσροές (διαφορετικές από αυτές του τραυλισμού), περιορισμένες λαρυγγικές ικανότητες, έρρινη χροιά και ήπιες αρθρωτικές δυσκολίες.

Οι δυσροές των παιδιών με νευροϊνωμάτωση NF1 χαρακτηρίζονται κυρίως από εμβολοφρασίες (interjections), αναθεωρήσεις, επιμηκύνσεις, ανολοκλήρωτες προτάσεις και μπλοκαρίσματα και πιο σπάνια από επαναλήψεις.

Εμφανίζονται κυρίως στην αρχική ή τελική συλλαβή και πιο συχνά στην αυθόρμητη ομιλία και στον μονόλογο.

Με εξαίρεση τα μπλοκαρίσματα, που είναι το συχνότερο είδος δυσροών της ομιλίας των παιδιών με νευροϊνωμάτωση, οι δυσροές στα άτομα με NF1 παραπέμπουν περισσότερο σε ταχυλαλία (βατταρισμό – cluttering).

Εγγραφή στο Newsletter

Μάθετε τα νέα μας!

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας και ενημερωθείτε για τα νέα, τις δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Κέντρου Έρευνας και Θεραπείας Τραυλισμού.

Το Κέντρο

Παρέχουμε εξειδικευμένα προγραμματα λογοθεραπείας για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους. Εφαρμόζουμε τις πιο σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις και αναπτύσσουμε νέα προγράμματα θεραπείας.