Στο κείμενο που ακολουθεί αναλύονται πέντε σημαντικές πληροφορίες για τη φύση του τραυλισμού, την αξιολόγηση και αντιμετώπισή του:
1. Η συχνότητα και η σοβαρότητα του τραυλισμού μπορεί να διακυμαίνεται από μέρα σε μέρα αλλά και σε συνάρτηση με την επικοινωνιακή περίσταση. Σε πολλά άτομα με τραυλισμό η απώλεια διαχείρισης της ροής της ομιλίας παρατηρείται συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση δυσροών (τραυλισμών), σε περιστάσεις αυξημένης επικοινωνιακής πίεσης. Η αλληλεπίδραση και η επικοινωνία μεταξύ ομιλητή και ακροατή επηρεάζεται από την παρουσία των δυσροών. Ως ομιλητής, το πρόσωπο που τραυλίζει, συχνά αποφεύγει ευκαιρίες ή περιστάσεις επικοινωνίας λόγω του φόβου ενός επικείμενου επεισοδίου τραυλισμού ή του φόβου αρνητικής αντίδρασης ή αξιολόγησης από την πλευρά του ακροατή (κοινωνικό άγχος). Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι ευθύνη τόσο του ομιλητή όσο και του ακροατή. Τα κοινωνικά στερεότυπα για τα πρόσωπα που τραυλίζουν συχνά επηρεάζουν τη στάση ομιλητή και ακροατή και τον τρόπο που συμπεριφέρονται στην επικοινωνία.
2. Ο τραυλισμός είναι μία από τις διαταραχές που επηρεάζουν τη ροή της ομιλίας. Ο εξειδικευμένος λογοθεραπευτής παίζει σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση και αξιολόγηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τραυλισμού που τον διαφοροποιούν από τις άλλες συναφείς Διαταραχές Ροής Ομιλίας. Οι εξειδικευμένες κλινικές του δεξιότητες βοηθούν στην ακριβή διάγνωση του τραυλισμού και των επιπτώσεών του στην επικοινωνία, τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής.
3. Οι Δυσκολίες Επικοινωνίας αποτελούν έναν από τους κύριους λόγους μειωμένης πρόσβασης στην εκπαίδευση και έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, των σχέσεων με συνομηλίκους και της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Οι λογοθεραπευτές αξιολογούν τον αντίκτυπο των Διαταραχών Ροής της Ομιλίας στη ζωή του ατόμου και συμπεριλαμβάνουν σαν στόχο στις θεραπευτικές παρεμβάσεις την αύξηση της λειτουργικότητας και τον περιορισμό της επίδρασης της διαταραχής στην καθημερινότητα του παιδιού ή του ενηλίκου με τραυλισμό ή βατταρισμό.
4. Μια θετική αλλαγή στην επικοινωνία έχει θετική επίδραση στη μάθηση, τις κοινωνικές δεξιότητες, τις σχέσεις με τους συνομηλίκους, τις επαγγελματικές ευκαιρίες, την αυτοπεποίθηση και τη συμπεριφορά.
5. Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση στα παιδιά μικρής ηλικίας συνεπάγεται καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα. Ωστόσο, οι Διαταραχές Ροής της Ομιλίας μπορεί να γίνουν αντιληπτές ή να αρχίσουν να δυσκολεύουν την επικοινωνία του ατόμου σε μεγαλύτερη ηλικία. Η εξειδικευμένη θεραπεία απαντά στα αιτήματα των προσώπων με Διαταραχές Ροής Ομιλίας ανεξάρτητα από την ηλικία τους και η πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες θα πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμη. Κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά στην ομιλία, την επικοινωνία, τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής και του μεγάλου παιδιού ή ενηλίκου. Η ηλικία δεν είναι περιοριστική.
Το Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Τραυλισμού (ΚΕΘΤ) είναι το μόνο εξειδικευμένο κέντρο στην Ελλάδα για τις Διαταραχές Ροής της Ομιλίας, στελεχώνεται από εξειδικευμένους λογοθεραπευτές με πιστοποιημένη εξειδίκευση από τον οργανισμό Certified European Stuttering Specialists (CESS) και παρέχει εξειδικευμένα, ολιστικά και πολυδιάστατα προγράμματα θεραπείας για όλες τις ηλικίες.