Κόκκινη Σβούρα: Σήμερα Τρίτη και Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Τραυλισμό η Κόκκινη Σβούρα στριφογυρίζει στο Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Τραυλισμού για να μάθει πώς και αν μπορεί … να ξεκολλήσει από το κόλλημα
Γιώργος Φούρλας: Καλημέρα Κόκκινη Σβούρα. Σήμερα–Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Τραυλισμό είναι ευκαιρία μαζί με τα παιδιά και τους γονείς που μας ακούν, να βοηθήσουμε τον κόσμο να μάθει περισσότερα για τον τραυλισμό. Και επειδή τα ίδια τα παιδιά είναι οι πραγματικοί ειδικοί στον τραυλισμό τους τα προσκαλώ να πουν στους φίλους τους ή τους δικούς τους πράγματα που ξέρουν για τον δικό τους τραυλισμό τους. Από την πλευρά του εξειδικευμένου θεραπευτή τραυλισμού αυτό που θέλω να πω στα παιδιά με αφορμή τη σημερινή ημέρα ενημέρωσης είναι ότι δεν φταίνε αυτά για τον τραυλισμό τους. Το στόμα τους, ο οργανισμός τους δηλαδή, έχει μεγαλύτερη προδιάθεση να κολλά κάποιες φορές σε σχέση με το στόμα των άλλων παιδιών που δεν τραυλίζουν. Θέλω επίσης να πω στους γονείς ότι δεν ευθύνονται για τον τραυλισμό του παιδιού τους. Ο τραυλισμός έχει οργανική αιτιολογία και δεν είναι αποτέλεσμα κακής γονικής φροντίδας. Τέλος να πω ότι τραυλισμός δεν είναι μόνο το στόμα που κολλάει αλλά και οι σκέψεις όπως “δεν μπορώ να πω τη λέξη“, τα συναισθήματα όπως ο φόβος της κοροϊδίας αλλά και οι συμπεριφορές που σχετίζονται με τον φόβο ενός επικείμενου επεισοδίου τραυλισμού όπως η αλλαγή των λέξεων. Είναι και οι συνέπειες που έχει ο τραυλισμός στην καθημερινότητα του παιδιού και της οικογένειας.
Κόκκινη Σβούρα: Γιώργο ποια είναι τα πρώτα βήματα για να βοηθήσουμε το παιδί μας όταν ξεκινά να τραυλίζει;
Γιώργος Φούρλας: Το πρώτο πράγμα που θα έλεγα στους γονείς είναι να κάνουν με τον τραυλισμό ότι θα έκαναν για ένα οποιοδήποτε άλλο θέμα που αφορά το παιδί. Αν το παιδί δείχνει σημάδια ανησυχίας, μιλά λιγότερο, κατεβάζει τα μάτια, εκνευρίζεται, σταματά να μιλά, να συζητήσουν ανοιχτά μαζί του για αυτό που συμβαίνει. Κάτι που επίσης βοηθά είναι να αφήσουν το παιδί να τραυλίζει ελεύθερα. Αυτό δίνει το μήνυμα ότι ο τραυλισμός είναι ένας αποδεκτός τρόπος ομιλίας και αποτρέπει το παιδί από το αναπτύξει αρνητικά συναισθήματα ή συμπεριφορές αποφυγής όπως η αλλαγή των λέξεων. Και επειδή ο τραυλισμός κάθε παιδιού είναι διαφορετικός και απαιτεί διαφορετικούς χειρισμούς, σε κάθε περίπτωση, θα πρότεινα να συμβουλευτούν έναν εξειδικευμένο λογοθεραπευτή τραυλισμού.
Κόκκινη Σβούρα: να μας πείτε ποιο είναι το ποσοστό των ανθρώπων στο οποίο εμφανίζεται; Τι είναι το πρόγραμμα Λεξιπόντιξ; Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;
Γιώργος Φούρλας: Ένα στα είκοσι παιδιά προσχολικής ηλικίας θα εμφανίσει δυσροές και ένα στα εκατό θα συνεχίσει να τραυλίζει στη σχολική ηλικία και την υπόλοιπη ζωή του. Η έγκαιρη παρέμβαση διασφαλίζει μεγαλύτερες πιθανότητες σε ένα παιδί να μειώσει τις δυσροές του αλλά κυρίως το βοηθά να έχει εύκολη, αποτελεσματική επικοινωνία με αυτοπεποίθηση με ή χωρίς τραυλισμό. Στη σχολική ηλικία οι παρεμβάσεις είναι ολιστικές, όπως το πρόγραμμα Λεξιπόντιξ για παράδειγμα, το οποίο απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και στοχεύει σε αλλαγές σε λεκτικό, συναισθηματικό και λειτουργικό επίπεδο. Δηλαδή σαν αποτέλεσμα της θεραπείας το παιδί κάνει όσα θα έκανε στη ζωή του είτε τραύλιζε είτε όχι.
Κόκκινη Σβούρα: Είναι μύθος ή αλήθεια ότι το άγχος προκαλεί αυτή τη διαφοροποίηση τρόπου ομιλίας στα παιδιά;
Γιώργος Φούρλας: Είναι μύθος Κόκκινη Σβούρα! Το άγχος δεν προκαλεί τραυλισμό, ο τραυλισμός έχει οργανική αιτιολογία, αλλά το άγχος τον επιδεινώνει. Όπως επιδεινώνει την ομιλία όλων μας, είτε τραυλίζουμε είτε όχι. Ωστόσο να πούμε ότι παιδιά και ενήλικοι που τραυλίζουν μπορεί να βιώνουν κοινωνικό άγχος εξ αιτίας του τραυλισμού, αλλά όχι τραυλισμό εξαιτίας του άγχους. Ένας άλλος μύθος είναι ότι η λογοθεραπεία για τον τραυλισμό ξεκινά στα 5. Ο τραυλισμός κάθε παιδιού είναι διαφορετικός και ένα παιδί στα 2,5 που ξεκινά το πρωί να τραυλίζει και αντιδρά τόσο σε αυτό που μέχρι το μεσημέρι έχει σταματήσει να μιλά, θα περιμένεις μέχρι τα 5; Όχι βέβαια, άμεση, έγκαιρη, έγκυρη και κατάλληλη παρέμβαση ακόμα και στις μικρές ηλικίες είναι το κλειδί.
Κόκκινη Σβούρα: Ποια είναι η δύναμη της ενεργούς ακρόασης ή αλλιώς πώς μπορούμε και μικρά και μεγάλα παιδιά … να μάθουμε να ακούμε πιο σωστά;
Γιώργος Φούρλας: Ο τραυλισμός είναι ένας διαφορετικός τρόπος ομιλίας. Ο τρόπος που ακούμε το πρόσωπο που τραυλίζει αντικατοπτρίζει τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις μας για την ομιλία με τραυλισμό. Κατεβάζοντας τα μάτια, δείχνοντας ανυπομονησία, συμπληρώνοντας τις λέξεις, τελειώνοντας πρόωρα τις συζητήσεις, εξαπολύουμε μικρο-επιθέσεις στο πρόσωπο που τραυλίζει που συχνά περνούν απαρατήρητες ή –ακόμα χειρότερα– εκλαμβάνονται και ως βοηθητικές. Θα έλεγα λοιπόν… ακούστε πέρα από τις δυσροές, ακούστε τι σας λέει το πρόσωπο που τραυλίζει και ανταποκριθείτε κατάλληλα στην πληροφορία και το συναίσθημα που φέρει ο λόγος του.
Πηγή: Ακούστε το podcast από την Κόκκινη Σβούρα στο 2ο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.